Po zrobieniu soku z buraka , marchewki i jabłka zostaje nam pulpa którą możemy świetnie wykorzystać tym razem robiąc z niej zdrowe kotleciki! ? Nie dość że mamy gotowy obiad to jeszcze bardzo zdrowy, pulpa z buraka,jabłka i marchewki to masa błonnika, w p
Po zrobieniu soku z buraka , marchewki i jabłka zostaje nam pulpa którą możemy świetnie wykorzystać tym razem robiąc z niej zdrowe kotleciki! ? Nie dość że mamy gotowy obiad to jeszcze bardzo zdrowy, pulpa z buraka,jabłka i marchewki to masa błonnika, w postaci zapiekanej jest przepyszna. Jeśli nie jesteście na rygorystycznej diecie , polecamy dodać jednak odrobinę tłuszczu lub np. garść pestek słonecznika - choć jak wiadomo witamina A rozpuszcza się w tłuszczu, a obecna jest choćby w marchwi ????
Przepis :
Pulpa pozostała z soku buraka,marchewki i jabłka ?
Zrobiliśmy sok z 0,5 kg marchewki , 2 jabłek i 1 buraka ?
0,5 łyżeczki kurkumy
1/3 ostrej wędzonej papryki
1/3 gałki muszkatołowej
1 łyżeczka garam masala
sól , pieprz do smaku
woda ( Pulpa z wyciskarki Hurom jest sucha więc trzeba dodać wody na tyle żeby kotlety dały się ulepić )
Opcjonalnie jak wspominaliśmy powyżej, tłuszcz ?
Do pulpy dodajemy wszystkie przyprawy , kotlet lepimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30-40 minut (po 15-20 z każdej strony) ?
Gotowe ?
Kotlety można podać z kaszą , ryżem bądź dowolnym składnikami wedle uznania ! ?
2019-11-20, 20:01
Po zrobieniu soku z buraka , marchewki i jabłka zostaje nam pulpa którą możemy świetnie wykorzystać tym razem robiąc z niej zdrowe kotleciki! ? Nie dość że mamy gotowy obiad to jeszcze bardzo zdrowy, pulpa z buraka,jabłka i marchewki to masa błonnika, w postaci zapiekanej jest przepyszna. Jeśli nie jesteście na rygorystycznej diecie , polecamy dodać jednak odrobinę tłuszczu lub np. garść pestek słonecznika - choć jak wiadomo witamina A rozpuszcza się w tłuszczu, a obecna jest choćby w marchwi ????Przepis :
Pulpa pozostała z soku buraka,marchewki i jabłka ?
Zrobiliśmy sok z 0,5 kg marchewki , 2 jabłek i 1 buraka ?
0,5 łyżeczki kurkumy
1/3 ostrej wędzonej papryki
1/3 gałki muszkatołowej
1 łyżeczka garam masala
sól , pieprz do smaku
woda ( Pulpa z wyciskarki Hurom jest sucha więc trzeba dodać wody na tyle żeby kotlety dały się ulepić )
Opcjonalnie jak wspominaliśmy powyżej, tłuszcz ?
Do pulpy dodajemy wszystkie przyprawy , kotlet lepimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30-40 minut (po 15-20 z każdej strony) ?
Gotowe ?
Kotlety można podać z kaszą , ryżem bądź dowolnym składnikami wedle uznania ! ?
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx